Održano predavanje dr. sc. Tamása Hajdua u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U četvrtak, 7. ožujka 2019. s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, održano je predavanje dr. sc. Tamása Hajda, docenta na Odsjeku za biološku antropologiju Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti pod naslovom “Population History of the Carpathian Basin in the Bronze Age – Previous Bioarchaeological Studied and New Trends”. Dr. Hajdu je prezentirao povijest antropoloških istraživanja brončanodobnih populacija Mađarske.

 
 
 
 

Predavanje dr. sc. Tamása Hajdua u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U četvrtak, 7. ožujka 2019. s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, dr. sc. Tamás Hajdu, docent na Odsjeku za biološku antropologiju Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, održat će predavanje naslova “Population History of the Carpathian Basin in the Bronze Age – Previous Bioarchaeological Studied and New Trends”. Predavanje je na engleskom jeziku i besplatno za sve posjetitelje.

Održana radionica za djecu i mlade “Kosti pričaju priču”

U subotu, 19. siječnja 2019. godine u 11 sati u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu stručnjaci Instituta za antropologiju dr. sc. Ivor Janković, dr. sc. Mario Novak i Mario Carić održali su radionicu za djecu i mlade pod nazivom “Kosti pričaju priču” u kojoj je sudjelovalo 40-ak djece uzrasta oko 11 godina. Uz prigodnu prezentaciju, djeca su podijeljena u dvije grupe te su učila osnove ljudske anatomije, određivanja spola na kosturu kao i detekciju skeletnih patologija. Više o samoj radionici možete saznati u “Galeriji”.

 

Radionica za djecu i mlade “Kosti pričaju priču”

U subotu, 19. siječnja 2019. godine u 11 sati u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu stručnjaci Instituta za antropologiju dr. sc. Ivor Janković, dr. sc. Mario Novak i Mario Carić održat će radionicu za djecu i mlade pod nazivom “Kosti pričaju priču”. Radionica se održava u sklopu znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost “Rekonstrukcija prapovijesnog (od neolitika do brončanog doba) načina života na području Hrvatske – multidisciplinarni pristup” (PASTLIVES), HRZZ IP-2016-06-1450.

 

Prezentacija na 48. Congresso Nazionale Società Italiana di Radiologia Medica e Interventistica

Dr. Mislav Čavka sa Kliničkog bolničkog centra Zagreb sudjelovao je na 48. Congresso Nazionale Società Italiana di Radiologia Medica e Interventistica u Genovi. Dr. Čavka održao je prezentaciju naslova “Paleoradiological analysis of Late Bronze Age urns from Croatia; 2017 findings” (suautori: M. Mihaljević, M. Novak, H. Kalafatić).

Jacqueline Balen održala prezentaciju na Vth International Symposium of Archaeology

Dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu osudjelovala je na Vth International Symposium of Archaeology na temu “Cult, Myth, Reigion” organiziranom od strane Nacionalnog instituta za zaštitu kulturnih spomenika i Muzeja – Strumica, a koji je održan od 1. do 4. studenog 2018. godine u Strumici, Republika Makedonija. Dr. Balen održala je prezentaciju naslova “Religious Aspects of the Copper Age Lasinja Culture in Northern Croatia”.

10/10/2018 – Mario Carić održao prezentaciju na znanstvenom skupu „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“

Mario Carić predstavio je rezultate svog istraživanja u obliku poster prezentacije na znanstvenom skupu „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“ (godišnji skup Hrvatskog arheološkog društva) koji se održao u Požegi od 8. do 12. listopada 2018. godine. Riječ je o istraživanju pod naslovom “Tri brončanodobne trepanacije iz Hrvatske u kontekstu fenomena prapovijesnih trepanacija” (suautori D. Tresić Pavičić, I. Mikić, I. Janković, M. Čavka i M. Novak). 

27/9/2018 – Prezentacija projekta PASTLIVES

U sklopu znanstvenog skupa XVIII International Conference on Science, Arts and Culture „Transnational Cooperation in Cultural Heritage Science“ koji se od 23. do 28. rujna održao u Velom Lošinju dr. sc. Mario Novak održao je usmenu prezentaciju i promociju PASTLIVES projekta pod nazivom “How to reconstruct prehistoric lifestyles by using inter- and multidisciplinary approach? The example from Croatia”.

15/9/2018 – Poster prezentacije na kongresu BABAO

 

Dr. sc. Ivor Janković i dr. sc. Mario Novak održali su poster prezentacije na znanstvenom skupu 20th Annual Conference of the British Association of Biological Anthropology and Osteoarchaeology koji se od 14. do 16. rujna 2018. održao u Cranfieldu, Velika Britanija. Dr. sc. Janković je predstavio istraživanje pod nazivom “The Potočani Massacre: interdisciplinary approach to death in prehistory” (suautori M. Novak, J. Ahern, J. Balen i H. Potrebica), dok je dr. sc. Novak predstavio istraživanje naslovljeno “Life and death during the Neolithic at the edge of the Pannonian Plain: Bioarchaeology of human remains from Beli Manastir-Popova zemlja, Croatia” (suautori Dž. Los i I. Janković).

 

 

30/8/2018 – Mario Carić održao poster prezentaciju na 22nd European Meeting of the Paleopathology Association

Mario Carić održao je poster prezentaciju na znanstvenom skupu 22nd European Meeting of the Paleopathology Association koji se od 28. kolovoza do 1. rujna 2018. održao u Zagrebu. Istraživanje pod nazivom “Three Bronze Age trepanations from Croatia” predstavljeno je u suatorstvu s D. Tresićem Pavičićem, I. Mikićem, I. Jankovićem, M. Čavkom i M. Novakom.